Версия для печати

Новости и события

Благовещение Пресвятой Богородицы

7 апреля 2024 года, в Неделю 3-ю Великого поста Крестопоклонную, Церковь празднует Благовещение Пресвятой Богородицы – такое совпадение в индикционном цикле богослужения является уникальным.

Также в этот день верующие обращаются в молитве к святителю Тихону, Патриарху Московскому. В нашем монастыре с тезоименитством и 30-летием монашеского пострига поздравили клирика монастыря архимандрита Тихона (Марилова). Игумения Ксения в поздравительном слове пожелала прежде всего крепкого здоровья, что является залогом успешного пастырства, многочисленных духовных чад, милостей Божиих и многих лет жизни.

После поздней праздничной Божественной Литургии в преддверии крестного хода по древней традиции и на радость многочисленным маленьким прихожанам протоиерей Артемий Владимиров, игумения Ксения и клирики монастыря выпустили белоснежных голубей.

Пастырское слово духовника обители отца Артемия Владимирова наполнило этот день теплом и светом Благовещения: «Дарование Пречистой Деве Архангелом Гавриилом благой вести о рождении от Нее Искупителя тотчас стало делом – едва лишь кротчайшая Мария ответила согласием на сообщенное Ей свыше. Дух Святой снизошел на Деву, и под сердцем у Нее соткался чудесный Плод... Божество встретилось и навеки соединилось с Человечеством в Лице Сына Божия! Свет Велий осенил Вселенную, а Мария стала Богородицей, избранным сосудом вочеловечившегося Бога. Теперь и мы, чада Церкви Христовой, призваны унаследовать, усвоить, проникнуться этим невещественным Светом, взойти в достоинство сыновей Света, быть всегдашними носителями Его. Для того и нужен нам подвиг покаяния и очищения, молитвенного трезвения и милосердия, чтобы дарованная нам во святом Крещении благодать Святого Духа воцарилась в нас, став для нас и воздухом, и пищей, и жизнью, и самим спасением. Пречистая Мария да руководствует каждого из нас на узком Евангельском пути, чтобы, сокрушив «главы змиев в воде, явившись победителями греха», мы вошли, Богу содействующе, в нетленный Свет Воскресения Христова».

Воскресению Тропарь, глас 3: Да веселя́тся небе́сная,/ да ра́дуются земна́я,/ я́ко сотвори́ держа́ву/ мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию сме́рть,/ пе́рвенец ме́ртвых бы́сть;/ из чре́ва а́дова изба́ви на́с,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость. Кондак, глас 3: Воскре́сл еси́ дне́сь из гро́ба, Ще́дре,/ и на́с возве́л еси́ от вра́т сме́ртных;/ дне́сь Ада́м лику́ет, и ра́дуется Е́ва,/ вку́пе же и проро́цы с патриа́рхи воспева́ют непреста́нно// Боже́ственную держа́ву вла́сти Твоея́.

Недели 3-ей поста, Крестопоклонной Тропарь, глас 1: Спаси́, Го́споди, лю́ди Твоя́, / и благослови́ достоя́ние Твое́, / побе́ды правосла́вным христиа́ном на сопроти́вныя да́руя, / и Твое́ сохраня́я Кресто́м Твои́м жи́тельство. Кондак, глас 7: Не ктому́ пла́менное ору́жие храни́т врат Еде́мских, / на ты́я бо на́йде пресла́вный соу́з дре́во Кре́стное, / сме́ртное жа́ло и а́дова побе́да прогна́ся, / предста́л бо еси́, Спа́се мой, вопия́ су́щим во а́де: / вни́дите па́ки в рай.

Стихиры, глас 8: Слава: Покая́ния отве́рзи ми две́ри, Жизнода́вче, / у́тренюет бо дух мой ко хра́му свято́му Твоему́, / храм нося́й теле́сный весь оскверне́н: / но я́ко щедр, очи́сти / благоутро́бною Твое́ю ми́лостию. И ныне, Богородичен: На спасе́ния стези́ наста́ви мя, Богоро́дице, / сту́дными бо окаля́х ду́шу грехми́, / и в ле́ности все житие́ мое́ ижди́х: / но Твои́ми моли́твами / изба́ви мя от вся́кия нечистоты́.

Таже, глас 6: Поми́луй мя, Бо́же, / по вели́цей ми́лости Твое́й, / и по мно́жеству щедро́т Твои́х, / очи́сти беззако́ние мое́. Мно́жества соде́янных мно́ю лю́тых помышля́я окая́нный, / трепе́щу стра́шнаго дне су́днаго: / но наде́яся на ми́лость благоутро́бия Твоего́, / я́ко Дави́д вопию́ Ти: / поми́луй мя, Бо́же, / по вели́цей Твое́й ми́лости.

Благовещению Пресвятой Богородицы Тропарь, глас 4: Днесь спасе́ния на́шего глави́зна,/ и е́же от ве́ка та́инства явле́ние:/ Сын Бо́жий, Сын Де́вы быва́ет,/ и Гаврии́л благода́ть благовеству́ет./ Те́мже и мы с ним Богоро́дице возопии́м:/ ра́дуйся, Благода́тная,// Госпо́дь с Тобо́ю.

Кондак, глас 8: Взбра́нной Воево́де победи́тельная,/ я́ко изба́вльшеся от злых,/ благода́рственная воспису́ем Ти раби́ Твои́, Богоро́дице,/ но, я́ко иму́щая держа́ву непобеди́мую,/ от вся́ких нас бед свободи́, да зове́м Ти́:// ра́дуйся, Неве́сто Неневе́стная. Величание: Арха́нгельский глас/ вопие́м Ти, Чи́стая:/ Ра́дуйся,/ Благода́тная,// Госпо́дь с Тобо́ю.



ФОТОГРАФИИ